zam jas n arif's FotoPage

By: zam jas n arif

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 7-Mar-2007 03:11 Email | Share | | Bookmark
ABDULLAH ARIF

 
 
 
View all 4 photos...
Full Name: Abdullah Arif Bin Jasmani
Date of Deliver: 07 03 2007
Time of Deliver: 1511
Weight: 3.9kg
Mode of Delivery: C-sect/ Operation
Length: 50cm



Tuesday, 27-Feb-2007 11:26 Email | Share | | Bookmark
Kena Tagged!

I've been tagged by mummy Sara Aaesha (azza) !

1. Tabiat paling burok ..ehehe suka sunggoh cabut rambut!..tak kira dlm toilet, kat sofa sambil baring pon jadik..sampai nanti kena tegur ngan hubby..baru menggelabah nak kumpulkan rambut2 tu..huhu terok tol perangai! dr anak dara..sampai la ni dah nak beranak..nasib la rambut tebal..

2. Paling tak suka gosok baju..adeh..kengkadang selamba badak pakai kemeja tak gosok(uniform) ehehe..sampaikan hubby(jas) pon dah masak..silap2 dia yg tolong gosokkan..ekekeke..tapi malas2 pon kalo baju gi jln ngan tudung..musti kena gosok gak! huhu

3. Suka sangat merajuk@kecik ati...kalo merajuk@kecik ati tak kira la sape..mintak maap la..mmg payah la nak tegur lagi org tu..slagi org tu tak tegur@mintak maaf..sorry la jawapan sampai tahun depan pon tak bercakap..tak kira la opismate, family ke sedara ke, kengkawan ke, hubby pon sama..ehehe (tapi hubby slalu cepat pujuk..kalo idak..sampai esoknya mogok takmo makan!! ekekeke )

4. Tak suka sunggoh bawa handbag..ehehe..kalo boleh nak berlenggang je jalan..hphone pon kalo boleh soh hubby sumbat lam poket suar dia.. (sbb org slalu call..zam tak angkat)

5. kalo tgk cite romantik@sedih tak sah kalo tak nangis..huhu..sbb tu lebih suka tgk wayang gelap2..nangis pon org tak nampak..ehehe..tak pon kalo tgk kat umah..pelok bantal siap2, kengkonon cover aaa

6. penakut tgk cite seram..mintak ampon la..kalo hubby ajak tgk pon tak AKAN tgk punya!.. cartoon hantu pon ampon mmg tak AKAN tgk! kalo ternampak @ dengar je iklan cite2 seram kat tv..kalo tak sempat tukar channel...dan dan mata wat pandang tempat lain..buat ape2 je la apsal tak terpandang tv tu...satu family tau dah..benda ni jadi bahan jas utk gelakkan isteri dia...bengang!!! wa tau wa penakot....

yg kena tag :
1. mama anaqi - c'rose
2. mama danish - lyien
3. mama adam - diana
4. mama hani & ichlas - cinosinid@watie
5. ummi haikal -suzi
6. ummi ayuni - nina

****Rules: People who are tagged should write a blog post of 6 weird things about them as well as state this rule clearly. In the end, you need to choose 6 people to be tagged and list their names. Don't forget to leave a comment that says 'you are tagged' in their comments and tell them to read your blog.


Saturday, 24-Feb-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Dugaan..dugaan

 
Tak pernah terlintas pon kat fikiran ni..dapat dugaan yang mendebarkan hati..tapi bak kata nurse kat DSH tu "sabar la..dugaan Tuhan bg..ni kira kecik je..ada org dugaannya lagi hebat..lagi kuat"
emm..betul gak tu..kira dugaan ni macam false labour juga la nih...takpe la..selagi baby ni masih sihat, selamat dalam perot ni..aku bersyukur sangat pada Allah s.w.t




Actually khamis lepas..zam checkup mcm biasa..even dah rasa sakit..but contraction very mild la..even kerap..tapi tak rasa nak deliver lagi (gerak hati) tapi maybe gi check up tu lepas balik keje..dengan kena muntah2 kat opis..keje menimbun (huh..sampai bila pon keje tak abis) gi DSH dengan muka stress.. bila check bp..BP naik! bila scan..air ketuban kurang..dr tanya nak induce or not..actully masa ni dah blank dah..tak terkata ape..setelah diseluk..pintu rahim masih belum terbuka..get secong opinion..dr bg balik dengan syarat 2 hari lagi dtg..just get ready...

harini..Finally zam kena admit kat DSH juga..but bukan sbb air ketuban yg makin skit..tapi sbb gynea tak puas hati dengan result CTG

saturday morning rasa mild contraction jugak,sampai DSH, tunggu gynea..wat checkup lagi.. actually dr tgh mlm sampai pagi baby kurang move, so masa scan baby tak move sgt..but Alhamdullillah air ketuban get back to normal, dr bacaan 8 to 10..
so zam ingat dah ok..tapi lepas buat CTG..dr tak puas hati..graf baby tak byk move..adeh..dugaan sungguh..tetiba bp zam plak naik melambung (maybe sbb nervous..sedih pon ada) terus kena admit!

bila dah warded..jas byk bantu tenangkan zam, sama2 baca yasin, buat solat hajat...kami bergurau..sambil temankan zam tido kat wad (nasib dapat bilik 2 bedded).. every 2 hour nurse wat CTG nak monitor heart beat baby..Alhamdullilah dengan doa dan zikir..baby aktif sgt..sampai zam pon tak leh tido sampai ke pagi..sambil tahan sakit contraction (still mild contraction) pagi ahad (25 feb) gynea check lagi..masih no opening (pintu rahim) even serviks dah lembut skit, berbanding b4..

after discuss, we all decide nak discharge, since contraction tak kuat, baby pulak position muka mendongak even dah engage, air ketuban dah ok..so takde sbb nak induce, risknya position baby tak sesuai (mendongak) lagipon takde opening..dr worries kalo failure..lagipon ada masa 1 week lagi b4 due date zam.. still can try for normal delivery (rasa sakit contraction mcm org lain..turun tanda ke...who knows kan)

zam pon rasa baby lom ready nak kluar , tapi bila dengar baby org lain menangis tengah2 malam tu sayu je rasa..tak sabar nak tunggu tangisan baby sendiri..dugaan sungguh.. ye la masing2 bahagian lain2 kan..ada yg senang bersalin..ada yg susah..pikir2 ni dah kira mcm false labour la ni...


so lepas discharge, terus celebrate anniversary parents yg ke 29 kat the curve..ehehe..nampak gayanya..baby ni nak ikut tok dia gi makan daaa..sempat lagi bershopping..even rasa sakit skit2 (sakit2 pon sempat lagi exercise kaki)

anyway..mekasih yek pada semua doa..Insyallah ada pape zam akan sms pada kengkawan..Doakan zam dapat deliver baby ni secara normal


Wednesday, 21-Feb-2007 07:27 Email | Share | | Bookmark
i'm 38weeks++

There are 10 days until your due date on March 04, 2007.
You are 270 days pregnant.
You are 8.9 months pregnant.
You are in your 9th month of pregnancy.
Your 1st trimester: May 28, 2006 to August 26, 2006. (0 - 12 weeks)
Your 2nd trimester: August 27, 2006 to December 09, 2006. (13 - 27 weeks)
Your 3rd trimester: December 10, 2006 to March 04, 2007. (28 - 40 weeks)


Your baby could be born at any time and not be 'early' - babies are deemed to be 'term' if they are born between week 38 and week 42.

Aching feet? Give them a treat with a home pedicure and ask your partner for a relaxing foot massage.

Check what your hospital expect you to bring in for your baby - they will probably have a list.

The baby's skull is not fully solid as the five bony plates, known as fontanels (little fountains), are still separate and can be pushed together. Birth may mold and elongate the fetal head, a safety precaution to reduce the skull's diameter for an easier birth, without damaging the fetal brain. After delivery, the baby's head returns to a rounded shape. Eyes have no tear ducts yet, they appear a few weeks after birth.


mudah-mudahan Allah s.w.t permudahkan laluan ketika melahirkan anak dalam kandungan ini.. Jauhi aku dan baby A A (kami berdua) dari perkara yang tidak diingini.. aminnnnn...



bila tgk gamba ni rasa cam BIG MOMMA plak dah

p/s: bila mengandung ni baru la tau betapa hebatnya dugaan..menahan kesakitan..keperitan.. beratnya membawa perot..huhu..insaf..insaf..bila teringatkan mcm ni la rupenya masa mak mengandungkan aku selama 9 bulan dulu..huhu


Saturday, 13-Jan-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
i'm 33 weeks now

ala..ngantuk plak
ishh..kaki naik sampai ke muka
cak..intai mama yek
View all 6 photos...
33 weeks
Feeling uncomfortable at night? This is not uncommon, with a growing bump... try lying on your side, with your lower leg bent at the knee, supported on a pillow. If you get cramp, rub the affected muscles briskly, and wiggle your toes.

Your baby's eyes open during alert times and close during sleep. The eye color is usually blue, regardless of the permanent color as pigmentation is not fully developed. The final formation of eye pigmentation requires exposure to light and usually happens a few weeks after birth.

From this time onward, it becomes more likely your baby will become 'settled' in a particular position. Most babies are cephalic (head first) at this time, but if yours isn't, there is still time to change. Ask your midwife about exercises to encourage your baby to turn.

Triplets are usually born around now - the 33rd week of pregnancy.




[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net