zam jas n arif's FotoPage

By: zam jas n arif

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Saturday, 17-Mar-2007 00:32 Email | Share | | Bookmark
Arif budak kuat nyusu!

 
 
 
Heheh..agaknya sume baby boy kuat nyusu ek??? kalo mlm asik nak berkepit ngan mama..kalau boleh tiap jam...adeh..sampai mama yg tertido..tapi Arif maintain mata celik..sambil terkebil2..eheheh...nasib papa cover mama ngan susu botol pulak..ehehhe..
tak leh jadi ni...mama kena ada energy lebih nih..lembik2 dah badan mama



rock uuuuuuu


Wednesday, 14-Mar-2007 07:33 Email | Share | | Bookmark
Pengalaman menjadi seorang ibu bergelar mama

Setiap orang yang melahirkan anak melalui pengalaman yang berbeza..kita mampu berkongsi cerita,kegembiraan tapi rasa kesakitan, keperitan, kenikmatan saat melahirkan anak amat berbeza... tak dapat zam gambarkan bagaimana perasaan yang bercampur baur ketika mengharungi dugaan yang Allah berikan disaat menanti, disaat melahirkan, selepas melahirkan...

Setelah sekian lama menanti, akhirnya selamat juga zam melahirkan baby Abdullah Arif

5 mac 07
harini kira overdue sehari..sakit contraction tu makin kuat..tapi masih leh control..dalam hati berdebar2..tuhan je yang tahu perasaan ketika tu..tepat pukul 12tengahari..terus admit..ikut je arahan dr asmah, gynea ku.. pas register, dapat la bilik 2 katil..satu lagi utk jas temankan..
pas siap sedia tukar baju semua..nurse bertugas dtg..dan seluk utk check ada bukaan atau tidak.. Alhamdullilah..aku gembira sangat setelah 2 minggu menunggu..akhirnye terbuka juga 1cm..
Contraction makin kerap.. petang Dr Asmah dtg check..bukaan masih 1cm..kami decide untuk induce..sbb dah ade contraction..1/2 pil diberi...sehingga mlm...nurse dtg check lagi..masih sama..aku masih boleh bersembang, bergelak ketawa..bila sakit tu kurang... bila tgh malam..sakit semakin kuat..tapi aku masih bertahan..walaupon sekali sekala tetiba badan sampai menggigil menahan sakit.. TIdur mmg takde dalam kamus..mata ni tak mau terlelap..tambah2 bila sakit dtg..

6 mac 07
Pagi2 Dr Asmah dtg check bukaan..masih sama juga masa ni dah susah hati..sbb Dr. Asmah bg 2 option, nak c-sect atau induce kali ke-2...dah la dengan sakit contraction lagi..aduh..dugaan dtg lagi..kami ambil keputusan, utk induce kali kedua...Dr Asmah masukkan lagi 1 dos pil lagi..total dah 1 1/2 dos..huhu..kali dugaan lagi cukup kuat...sms dtg bertalu2 bertanyakan kabar...tapi zam masih tak bersalin lagi..airmata mengalir lagi..Ya Allah kuatkan semangat ku..besar sungguh dugaan mu Ya Allah..kau permudahkan la aku lahirkan anakku ini... Zikir dan doa tak henti2 zam ucapkan...sambil menahan sakit..air mata ni deras laju je mengalir..malam tu family datang..siap bawakan KFC makan sorok2 dlm bilik sakit2 pon boleh lagi tu control macho depan org..bila semua dah balik..contraction makin kerap..setiap 5minit, setiap 3minit..sentiasa sakit..sampaikan seluruh badan menggigil..tangan jas digenggam erat..sampai sakit tangan dia emm..tak tau nak terangkan sakit contraction tu camne....jas pon sampai tak sanggup tgk aku menahan sakit..sampaikan dia pulak sebak, nurse dtg check bukaan..ada perubahan skang dah buka 1.5cm hingga 2cm..fuh sakit berjam2 lamanye..tapi progressnya terlalu lama..

7mac 07
pukul 3pagi contraction makin kuat...mmg tak tertahan lagi..tetiba Dr Asmah dtg kebetulan ada org bersalin..lepas seluk, Dr Asmah cakap "Nur kesian kat awak..bukaan masih sama 1.5 ke 2cm" macam mana?tahan ke? dah berhari2 ni awak sakit..saya bg awak pethadine..ubat tahan sakit yek..kalau tak tido, esok awak lagi takde tenaga.."
lepas dapat ubat..baru la rasa contraction tu reda skit..dapat la tido 3jam...bangun pagi..contraction masih terasa..tapi kurang..emm...masa ni dah start discuss ngan jas..dah buntu gile... risau pulak pasal baby...papepon aku sentiasa berdoa..jika c-sect adalah jalan terakhir untuk aku lahirkan baby Abdullah Arif..aku redha...airmata aku mengalir lagi...mengenangkan nasib...dlm hati terdetik, dapat ke aku lahirkan Arif dengan normal..itu hajat dan doaku saban hari..sejak dr awal mengandung...nak lahirkan anak secara normal

lebih kurang pukul 12..Dr Asmah dtg lagi..aku diseluk lagi...fuh ini entah utk keberapa kali aku pon tak tau..15,20,25..ntah la..yang pasti aku dah tak sabar nak dengar keputusan Dr. "bukaan masih sama la Nur...ni dah hari ke-3.."

tetiba jas bersuara..."Dr. saya dah buat keputusan...saya rasa kita proceed dengan ceaser@operation la Dr. saya dah tak sanggup tgk dia menahan sakit...kesian dia saya tak sanggup... risau saya lama2 kalau pape jadi nanti..menyesal pulak..saya ikut decision Dr..." tetiba aku sebak..mengalir airmataku...dlm hati terdetik..aku redha Ya Allah..aku redha..

Dr. Asmah tepat pukul 2.30ptg aku masuk OT (operation theater) itu pon sbb tunggu pakar bius Dr. Ravi utk masukkan epidural...
pukul 2ptg aku dah siap sedia..nurse2 semua dah siapkan aku...saluran air kencing dan drip pon dah sedia... 2.45ptg aku ditolak ke OT...tetiba terasa sebak...sambil memandang siling..aku terdengar suara mak..."Along..mak ampunkan dosa2 ko long..mak ampunkan" aduh...sedih..airmata tak henti mengalir..perasaan nye tak sama dengan masa aku mintak maaf kat wad tadi...
tetiba aku ternampak jas..."pa..ampun dosa2 mama yek, halalkan makan minum mama.."airmata deras mengalir..sempat la aku gapai tangan jas sesaat dua...
bila dah masuk OT, jas kena tunggu kat luar..sian dia...pastu Dr. Ravi bg epidural..dan masa ni rileks jap..sambil tu aku disapu ubat bius...badan ku terasa kebas..tapi masih lagi sedar..tiba2 terdengar suara Dr. Asmah..isk..susahnye ape pulak yang susah...
yang aku rasa..katil aku bergerak2..macam ade gempa bumi plak aduh bergegar2..kemudian dengar lagi suara Dr Asmah.. aduii..payahnya..keras sgt muscle awak ni kenapa nur??patutla susah sgt pintu rahim awak nak terbuka..aku sambil mamai..leh menjawab "sbb saya atlit kot..ehehe" buat lawak plak..
kemudian dengar lagi suara Dr. Asmah..."ish...saya dah tak larat dah ni..Dr. Ravi help me! Dr. Ravi panjat atas kepala aku..dan cuba menolak perut ku kebawah..adeh..tetiba ada doktor plak atas pale aku ni..apesal la dia tekan2 dada aku...katil ni makin kuat goyangannye.. mengucap panjang aku... sambil aku berdoa..Ya Allah kau selamatkan lah anakku..aku sanggup bertarung nyawa...mudah2an anak ku dapat keluar...perasaan bercampur baur...kemudian Dr ravi ubah tempat..
kanan Dr Asmah, kiri dr cina..aku lupa plak nama dia..ditepi dia dr ravi....adeh susahnya anakku nak kluar..dengar lagi suara Dr Asmah.."emm besarnya anak awak nur..patutla susah saya nak kluarkan..ni saya nak kluarkan dia...tetiba aku dengar suara bayi menangis....Alhamdullillah..semua dah selesai....yang aku sedar..aku sudah terlantar di atas katil..di bilikku...

8 mac 07
pagi ni Dr. wati, dr kanak2 dtg memberitahu berita yg tak pernah aku sangka..ingatkan bila dah selamat lahirkan Arif..semua dah selesai..Dugaan dtg lagi..Dr. wati terangkan..Arif mengalami masalah kekurangan oksigen, maybe kerana stress dalam perut, dengan saiz yg besar..ruang yg sempit..kesian anak mama..kemudian..terdapat jangkitan dalam badan Arif, tgk xray (Ya Allah kesian anak mama lagi...kecik2 dah kena xray..sebaknya mama tgk xray tu) mmg terdapat kuman sekitar paru2..maybe terkena masa aku kena chicken pox dulu..emmm bahaya gak tu, so Arif terpaksa di drip dengan antibiotik..supaya kuman2 tu dpt diubati.. darah Arif juga didapati terlalu pekat, tangan Arif lagi sebelah di didrip air...Aduh..seksa sungguh anakku di cucuk sana sini..kandungan gla juga kurang..so Arif sekali lagi didrip dengan glukos..sudahla tangan2nye lebam..kakinya juga lebam akibat diambil darah byk kali...
Hari kedua aku cuba gagahkan diri utk bangun...sakit mcm mana pon..ku kuatkan diri..jas bantu dudukkan aku..aku meraung kesakitan..Ya Allah..kau berikan kekuatan..aku nak sgt lihat keadaan Abdullah Arif..tak sanggup aku melihatnya melalui videocam dan camera je... aku kuatkan kaki..melangkah ke kerusi roda...jas tolak sampai ke nursery... hati berdebar2 bercampus sebak..bila kali pertama ingin melihat Arif... Ya Allah...airmata mengalir deras..tak aku sanggup melihat keadaan Arif masa tu...jas yg bg aku kekuatan..."mama kena kuat semangat..kalau mama tak kuat camne Arif nak lawan sakit dia..." Jas ribakan Arif sambil hulurkan pipinya pada aku...Ya Allah nikmatnya bila dapat sentuh pipi Arif, cium Arif..hibanya hati bila tgk keadaan Arif..

9 mac 07
Harini..aku masih belum cukup gagah..jas la yg pimpin aku ke toilet..dia bantu aku lapkan badan..basuh semuanya...semua jas yg buatkan...Tuhan saje yg tahu...bertapa untungnya aku...dapat suami yang sanggup bersusah payah..mengharungi dugaan ni bersama..harini Arif dah ada skit perkembangan...dia dah nampak sihat...jas bawa Arif ke bilik...pertama kali aku beranikan diri utk peluk Arif..dokong Arif..dan menyusukan Arif..Alhamdullillah...syukur sangat

10 mac 07
Dr. wati kata..Arif kena kuning, arif kena kuarantin selama 6jam utk diletakkan bawah lampu..baru aku boleh bawa pulang..airmata mengalir lagi..melihatkan Arif kepanasan...Ya Allah byk sungguh dugaan yang kau berikan..sesungguhnya kami redha...
tepat pukul 5..kami dibenarkan pulang...Syukur...


Tuesday, 13-Mar-2007 09:25 Email | Share | | Bookmark
Arif in action - 1week

syoknye Arif tido



Arif sedu-sedu la pas nyusu..ehehe





Monday, 12-Mar-2007 03:10 Email | Share | | Bookmark
Day 6



Thursday, 8-Mar-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Doa mama buat Arif

 
Mama doakan Abdullah Arif cepat sihat, cergas sentiasa, bijak dan pandai..jadi anak yang beriman, anak yang soleh,anak yang rajin tunaikan solat...dan sentiasa lah dengar kata mama dan papa ye nak....

Amin



[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net